De route naar onze zorg

De stappen

Goed voorbereid op zoek gaan

Of iemand in aanmerking komt voor beschermd of begeleid wonen, of bijvoorbeeld dagbesteding en welke vorm hangt af van de indicatie die wordt afgeven. Dat betekent dat een bepaalde route moet worden afgelegd vóór de keuze gemaakt kan worden. ChiqCare biedt zorg aan mensen met indicaties vanuit de Wlz en Wmo. Hieronder lees je kort meer.

Wet langdurige zorg (Wlz)

Indicatie en aanmelden

Wie een Wlzindicatie heeft kan terecht in een verpleeghuis, een instelling voor mensen met een handicap of een ggz-instelling. Maar je kunt er ook voor kiezen om thuis te blijven wonen met intensieve zorg. Dit is alleen mogelijk als de situatie thuis geschikt is om verantwoord en doelmatig zorg te krijgen.

Een Wlz-indicatie wordt afgegeven door CIZ. Zij onderzoeken zorgvuldig wie in aanmerking komt voor zorg uit de Wlz. CIZ is een onafhankelijke organisatie die objectieve selectie criteria gebruikt.

Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Indicatie en aanmelden

Een wijkteam biedt mensen professionele ondersteuning dichtbij huis. Zij zijn er onder andere voor mensen met vragen rondom opvoeding, zorg, begeleid wonen en psychische problemen. Een wijkteam kan een Wmo-, of dagbestedingsindicatie afgeven als ze denken dat er specialistische zorg nodig is.

Wijkteams worden per gemeente anders ingeregeld. Om in contact te komen met de wijkteams in jouw gemeente kun je kijken op de website van de gemeente waar je woonachtig bent.

Advies

We helpen je graag

Als je contact hebt gehad met de gemeente of het CIZ weet je waar je naar op zoek moet. Het kan zijn dat ChiqCare daarin voorziet. Om te helpen bij het maken van de juiste keuzes, geven we graag advies. We kunnen alles uitleggen over de verschillende soorten zorg, maar bijvoorbeeld ook over financiën.

Het regelen van een fijn thuis voor iemand met zorgbehoefte kan ingewikkeld en overweldigend zijn. We zijn ons als geen ander bewust van de complexiteit van formaliteiten en regelzaken. Neem bij vragen of twijfel daarom altijd contact met ons op. Samen komen we eruit.